Συνέντευξη στο Double Magazine και τη Νεφέλη Π.Ζ

Στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2013, φιλοξενείται μια συνέντευξή μου στη Νεφέλη Π.Ζ για λογαριασμό του Double Magazine!
Μπορείτε να διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

Ο Γιώργος Καββαδίας είναι ένα νέος ταλαντούχος που αγαπάει την ποίηση, το ραδιόφωνο και την κιθάρα του. Κάποια στιχάκια που έγραφε ως έφηβος για μια κοπέλα στάθηκαν αφορμή για να τον ωθήσουν προς την ποίηση. "Για μένα η ποίηση είναι ένας τρόπος διαφυγής. Ένας τρόπος εκτόνωσης και έκφρασης." μας λέει, φοβούμενος να σκεφτεί πως μια μέρα δεν θα έχει τίποτα να γράψει. Πιστεύει πως στους καιρούς που ζούμε οι συγγραφείς δεν πρέπει να σιωπούν και μας προτρέπει να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να κοινωνικοποιηθούμε.


Πότε άρχισες να γράφεις ποιήματα;

Όλα ξεκίνησαν κάπου στο 1998, όταν πήγαινα στην Α΄ Γυμνασίου. Πάντα όταν ξεκινάς κάτι πιστεύω πως με κάποιο τρόπο σε ώθησαν εκεί. Έτσι κι εγώ τότε θέλοντας να εκφράσω το θαυμασμό μου σε μια κοπέλα, μην έχοντας το θάρρος της τετ-α-τετ επαφής, ξεκίνησα να της γράφω στιχάκια. Μέχρι που με κυνήγησε ο πατέρας της (γέλια). Από τότε άλλαξαν πολλά, από τη θεματολογία μέχρι και τη μορφή.
Κυκλοφόρησα την πρώτη μου συλλογή το 2007, με τίτλο "Περπάτησα στο δρόμο που σκέπασε η στάχτη", επηρεασμένος από τις πυρκαγιές. Η δεύτερη το 2009, με τίτλο "...Από τις Ερινύες στις Κήρες...", και η τελευταία πέρυσι, με τίτλο "Ό,τι μας στοιχειώνει". Όλες μου οι συλλογές κυκλοφόρησαν αυτοέκδοση, οι πρώτες δύο σε μικρό τιράζ η τελευταία σε μεγαλύτερο.
Ήταν κάτι που ξεκίνησε να γίνει μέσω εκδοτικού, αλλά όταν είδα ότι οι εκδοτικοί ψάχνουν θύματα για να βγάλουν τα έξοδα τους και να μη χρεοκοπήσουν, δίνοντάς σου πίσω ελάχιστες παροχές, πήρα την απόφαση να το προχωρήσω μόνος με κάθε τρόπο. Και να που τώρα είμαι εδώ και τα λέμε!
Α, και μιας και είπαμε για τις συλλογές, να μην ξεχάσω να πω πως τα εξώφυλλα ανέλαβε η φωτογράφος Μαριέττα Τούτση σε όλες.


Συνηθίζω να λέω πως η ποίηση είναι η αλήθεια που δεν θέλουμε να δούμε. Αυτή που κουβαλάμε μέσα μας κρυμμένη και αυτή που υπάρχει έξω και την αγνοούμε συνειδητά γιατί την φοβόμαστε. Για σένα τί είναι ποίηση;


Για μένα η ποίηση είναι ένας τρόπος διαφυγής. Ένας τρόπος εκτόνωσης και έκφρασης. Ξέρεις στη ζωγραφική δεν ήμουν καλός ποτέ, αλλά ήθελα να ζωγραφίζω. Ίσως έτσι να εξηγείται αυτό που πολλοί αναφέρουν για τα κείμενά μου, τις εικόνες τους. Αφού δε μπόρεσα να ζωγραφίσω, ίσως υποσυνείδητα το μετέφερα αλλού, δεν ξέρω.
Το σίγουρο είναι πως τώρα, μετά από τόσα χρόνια, φοβάμαι να σκεφτώ πως μια μέρα δε θα έχω τίποτα να γράψω. Είναι κομμάτι μου, έχω αγαπήσει μαζί του, έχω κλάψει μαζί του, έχω ξεσπάσει μαζί του. Μια ψυχανάλυση στο χαρτί που γενικεύεται και αρχίζει να ενδιαφέρει πολλούς και όχι μόνο το δημιουργό, αυτό είναι η ποίηση για μένα.


Διαβάζουν οι έλληνες ποίηση;


Η ποίηση γενικά δεν πουλάει στην Ελλάδα, τόσο με τα όσα βλέπω, όσο και με τα λεγόμενα των εκδοτικών. Δεν ξέρω αν είναι αποκλειστικό θέμα των Ελλήνων αυτό, αλλά μιας και τη δική μας αγορά γνωρίζω, για αυτή μιλάω. Τα ρομάντζα ή όπως τα λέω, άρλεκιν μεγάλου μεγέθους πουλάνε προφανώς περισσότερο, να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με στατιστικές έρευνες των τελευταίων ετών, οι γυναίκες αγαπούν περισσότερο το βιβλίο. Χωρίς να θέλω να τις θίξω με τον οποιοδήποτε τρόπο, είναι εκείνες που διαμορφώνουν και την αγορά σε τεράστιο βαθμό.
Η ποίηση, είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι πάντα εύπεπτη από τον αναγνώστη και δεν τον αδικώ που επιλέγει βιβλία ανάλαφρα για τον ελεύθερό του χρόνο ή τη διαδρομή του στο μετρό μέχρι τη δουλειά, αρκετά τον απασχολούν ήδη.
Αυτό όμως που με στεναχωρεί, είναι ότι επιλέγουν κυρίως μεταφρασμένα έργα ξένων συγγραφέων, χωρίς να έχουν εξερευνήσει πρώτα τους εγχώριους, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίστοιχους του εξωτερικού.


Περιέγραψέ μας, αν θέλεις μια ημέρα σου κατά τη διάρκεια που γράφεις ένα βιβλίο σου.


Δεν νομίζω πως διαφέρει σε κάτι από τις άλλες μου μέρες. Ξυπνάω, πηγαίνω στη δουλειά μου, ασχολούμαι με την κιθάρα μου, το ραδιόφωνο, τους φίλους, και όταν έρθει η έμπνευση θα την αποτυπώσω κάπου. Στο κινητό, στον υπολογιστή, στο χαρτί, σε πακέτο τσιγάρα, σε ό,τι βρω μπροστά μου.
Αλλά να πω εδώ πως δεν ξυπνάω για παράδειγμα σήμερα και λέω θα ξεκινήσω την επόμενη συλλογή μου η οποία θα έχει αυτό το θέμα. Αυτό από μόνο του είναι περιοριστικό, και οι περιορισμοί δε μου αρέσουν καθόλου. Όταν έχω κάτι να γράψω θα το γράψω. Από εκεί και πέρα, όταν θα νιώσω έτοιμος για επόμενο βιβλίο, έτοιμος από πολλές απόψεις, θα ξεσκονίσω το ανέκδοτο υλικό μου. Αυτό το υλικό μπορεί να είναι βάθους 1 έτους, αλλά μπορεί και να είναι βάθους 4 ετών, όπως για παράδειγμα της τελευταίας συλλογής. Και αφού το υλικό διαχωριστεί σύμφωνα με το περιεχόμενο που θα ήθελα να έχει το νέο βιβλίο, ξεκινάει ένας μαραθώνιος για την τελική «εντεκάδα»!


Στο βιβλίο σου "Ό,τι μας στοιχειώνει" γράφεις: "Είναι όλα όσα δεν αφήσαμε να μας αφήσουν... Όλα όσα αφήσαμε ως το ¨ξημέρωμα" κι ύστερα γυρίσαμε κοντά τους..." Πιστεύεις πως το παρελθόν μας δημιουργεί το μέλλον μας; Πιστεύεις πως στην ουσία εμείς οι ίδιοι δεν αφήνουμε να μας αφήσουν τα περασμένα;


Πιστεύω στον άνθρωπο, παρ' όλο που με διαψεύδει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω στις δυνάμεις μας και ναι, εμείς κρατάμε ζωντανές καταστάσεις που έχουν περάσει. Δυσκολευόμαστε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι κάτι τελείωσε, παρ' όλο που ήδη πονάμε. Αυτό το παρελθόν που ζούμε, στα πλαίσια των διαπροσωπικών σχέσεων, στα πλαίσια της κοινωνίας γενικότερα, διαμορφώνει το χαρακτήρα μας. Μας πλάθει, το παρελθόν, σιγά-σιγά και μας προετοιμάζει για το μέλλον, το οποίο επίσης θα γίνει παρελθόν κάποια στιγμή. Εκεί έρχεται και η αρνητική, για μένα, έννοια της λήθης, η οποία σύμφωνα και με τα λεγόμενα του φιλόσοφου κύριου Στ. Ράμφου, «είναι το γεγονός ότι ψάχνουμε λύση στην ύπαρξή μας ξεχνώντας το παρελθόν».
 

Περιέγραψέ μας λίγο τον Γιώργο και το πως απασχολείται όταν δεν γράφει, ποια είναι τα χόμπυ του και τι του αρέσει να κάνει πιο πολύ.


Ο Γιώργος... Ο Γιώργος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως προγραμματιστής σε μία εταιρεία στην Αθήνα. Η υπόλοιπη εβδομάδα του γεμίζει με πολύ μουσική, άλλοτε ως ραδιοφωνικός παραγωγός ή ακροατής και άλλοτε μέσω της μελέτης της κιθάρας. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά δε λείπουν οι φίλοι και η οικογένεια, οι οποίοι πραγματικά με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα, και είναι εκεί όταν τους χρειάζομαι. Ένας κανονικός άνθρωπος θα συμπλήρωνα, με τις ανησυχίες, τους φόβους, και την αγανάκτηση που νιώθουν αρκετοί εκεί έξω.


Άν σου ζητούσα να αφηγηθείς τη ζωή σου με λέξεις ποιές θα ήταν αυτές;


Δύσκολα μου βάζεις τώρα. Κάτσε να σκεφτώ.
Θα έβαζα τις παρακάτω λέξεις σε τυχαία σειρά
Μουσική, Κως, φιλία, έρωτας, αγάπη, οικογένεια, κιθάρα, ραδιόφωνο, πληροφορική, φαγητό, ιδεολογία, αρχές, ήθος.


Επηρεάζονται τα θέματα σου και κατ' επέκταση η γραφή σου από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην σημερινή Ελλάδα;


Όχι πάντα. Είναι ανάλογο με το πόσο επηρεάζομαι εγώ ψυχολογικά από αυτά, και όχι τόσο στην πράξη. Μπορεί δηλαδή κάτι να με επηρεάσει πρακτικά αλλά να το αντιμετωπίσω χαλαρά. Αυτό επομένως δεν θα φανεί στο χαρτί. Πρόσφατα για παράδειγμα έγραψα παρέα με τον Κώστα Λεμονίδη ένα κομμάτι σχετικό με το ρατσισμό. Στο συρτάρι μου έχω ήδη αρκετά για το φασισμό, τα οποία σιγά-σιγά θα βγουν προς τα έξω.
Το σίγουρο είναι πως οι συγγραφείς τέτοιες ώρες δεν πρέπει να σιωπούν. Ο κόσμος έχει ανάγκη να γαντζωθεί από κάπου, από κάποιον, και δεν εννοώ οικονομικά. Θέλει να γαντζωθεί για να πάρει μιαν ελπίδα, αν του τη στερήσουν οι συγγραφείς, τον σκοτώνουν πρόωρα. Αλλά και ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι μόνο με την ανάγνωση και το ανεκτίμητο ταξίδι του βιβλίου, δεν αλλάζει τίποτα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ζούμε στιγμές δύσκολες και ιστορικές, αλλά εις βάρος δικό μας και των συνανθρώπων μας. Ας κλείσουμε τις τηλεοράσεις και ας κοινωνικοποιηθούμε.


Ταυτόχρονα με την συγγραφή ασχολείσαι και με το ραδιόφωνο. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτό; Η μουσική είναι ποίηση και η ποίηση μουσική; Είναι αλληλένδετα;


Με το ραδιόφωνο ασχολήθηκα το 2008 διαδικτυακά. Μετά πέρασα από τα FM και τον Atlantis εδώ στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκα εκεί το 2010 για λίγο, και μετά από μία σεζόν πάλι το 2011. Η μεγάλη μου ραδιοφωνική αγάπη ωστόσο παραμένει ο DriverFM.gr στον οποίο συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Όσο για τη σχέση της μουσικής και της ποίησης, είναι σίγουρα πολύ κοντινοί συγγενείς. Ποίηση που μελοποιείται, μουσική που γεμίζει με λόγια... Και αν το πάμε ένα βήμα παρακάτω, μουσική που γεμίζει με λόγια μέσα στο μυαλό σου, τι πιο όμορφο από το να ζωγραφίζεις μόνο με τη μουσική; Είναι ένα ταξίδι αλλιώτικο. Πρόσφατα άκουγα το δίσκο του κιθαρίστα Νίκου Ταβουλάρη, και πάνω σε αυτόν έγραψα ένα ποίημα ενιαίο. Παρ’ όλο που το άλμπουμ αυτό λοιπόν ήταν κατά 70% ορχηστρικό, είχε πολλές δυνατές εικόνες.


Γράφεις κάτι νέο αυτό το καιρό;


Αυτό τον καιρό έχω στο μυαλό μου διάφορα. Σκεφτόμουν να κάνω μια παύση μετά από αυτές τις 3 ποιητικές συλλογές που έχω κυκλοφορήσει και να προχωρήσω σε ένα άνοιγμα προς το διήγημα. Αλλά θα το δούμε αυτό. Παρ' όλα αυτά συνεχίζω να γράφω ποίηση και να ετοιμάζω τραγούδια με φίλους μουσικούς.

 

Ευχαριστώ πολύ τη Νεφέλη και το Double Magazine!

Ακούστε DriverFM.gr

Driver FM

O DriverFM είναι ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο, μεταδίδει 24 ωρες το 24ωρο Ελληνική Rock Έντεχνη και Εναλλακτική μουσική.
Λειτουργεί διαδικτυακά από το 2008 και σκοπός του είναι να ικανοποιήσει τους ποιο απαιτητικούς ακροατές, και να ενδυναμώσει την Ροκ, έντεχνη και εναλλακτική σκηνή.

Συντονιστείτε εδώ, και... Καλή Ακρόαση!

Ενεργές εκπομπές

Εκπομπή 'Ψάχνοντας τον Γιώργο'

Οι ενεργές μου εκπομπές για αυτή την περίοδο είναι
  • Η εκπομπή "Εκτός Προγράμματος", η οποία παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, από τις 22:00 έως τις 00:00 από τη συχνότητα του DriverFM.gr
  • Η εκπομπή "Ψάχνοντας τον Γιώργο", η οποία παρουσιάζεται από τον Γιώργο Ντιμπένκο και εμένα μια φορά το μήνα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση, από τη συχνότητα του DriverFM.gr
.

Συντελεστές

Συντελεστές Όταν ξεκινάς μια νέα δουλειά, σίγουρα κάποιους θα ρωτήσεις, με κάποιους θα μιλήσεις. Θα πάρεις μια άποψη, θα ακούσεις μια συμβουλή.
Αλλά όχι μόνο αυτά. Ιδίως όταν φτιάχνεις μια ιστοσελίδα, μπορεί να χρειαστείς γραφίστα, φωτογράφο.
Είναι πολλοί εκείνοι που βοήθησαν, και προφανώς ήταν αδύνατο να μπουν όλοι σε ένα τόσο μικρό χώρο, οπότε μπορείτε να τους βρείτε όλους εδώ.

Επικοινωνία

Επικοινωνία Και φυσικά η επικοινωνία μας πρέπει να είναι αμφίδρομη. Όσοι λοιπόν θέλετε, έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μου μέσω αυτής εδώ της φόρμας.